Eilanden

Kroatië heeft ontzettend veel eilanden maar liefst 1185 om precies te zijn verder heeft het ook veel kliffen en riffen.
De Kroatische eilanden vormen de tweede grootste archipel in de Middellandse Zee.
67 eilanden zijn bewoond, de grootste eilanden zijn Krk en Cres in het noorden en het eiland Brac en Hvar in het midden.

Elk eiland verteld zijn eigen verhaal met zijn bezienswaardigheden, geschiedenis en gewoontes.


  • Primosten
  • Zlatni rat
  • Paklinski Islands in Hvar
  • Korcula
  • Hvar Paklinski Otoci

Hvar
Hvar is het eiland dat bekend staat als het zonnigste gedeelte van Kroatië. Gemiddeld zijn daar zo'n 2726 zonuren bijna 200 meer dan het algemene gemiddelde wat het eiland toch een populaire bestemming maakt. Hvar is trendy, levendig en geliefd bij royalty, jetset en vele beroemdheden. Ondanks deze luxe status is Hvar ook een populaire vakantiebestemming voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare vakantie of een rustige vakantie.  Hvar word ook wel het Saint-Tropez van Kroatië genoemd.

Wat dat betreft is Hvar heel erg veelzijdig want er is ook een geweldig uitgaansleven, vooral de after beach party's zijn populair.
Nu klinkt dit allemaal als een drukke bedoeling maar dat valt wel mee, in Kroatië vertoeven heel veel mensen op het water en gaan met een bootje naar een van de vele baaitjes waar je ongestoord kan genieten.

Qua cultuur en geschiedenis is er ook genoeg te ontdekken en te zien.
Binnen de zeven eeuwen oude stadsmuren kan je o.a de Stephan kathedraal, prachtige pleinen en paleizen vinden maar ook het oudste theater van Europa.
In de stad Hvar is er genoeg te zien want de monumenten liggen letterlijk naast elkaar, binnenin elkaar en bovenop elkaar wat Hvar dus ook een ideale plaats maakt voor cultuurliefhebbers. En als dat allemaal nog niet genoeg is er ook een overvloed aan musea en kunstgalerijen.

Brac
Dit eiland is het op twee na grootste eiland in de Adriatische zee. De oppervlakte van het eiland bedraagt 395 km². De kustlijn met een lengte van ongeveer 175 km, is zeer afwisselend met veel inhammen waar zich dan weer kleine strandjes bevinden.
Het bekendste en populairste strand is het Zlatni Rat strand, dit strand is vaak terug te vinden in de lijstjes met de mooiste stranden van Europa. Wat ook leuk is aan dit strand is dat door de wind de vorm van het strand kan veranderen, het ziet er dus nooit hetzelfde uit.
Zeker een bezoekje waard!


Kalksteen is de grondlaag van het eiland Brac wat tot op de dag van vandaag nog steeds wordt gedolven. Deze steensoort word over de hele wereld gebruikt voor bekende gebouwen o.a. het Witte Huis in Washington is ermee gebouwd.
Brač heeft een rijke historie met een rooms-katholieke achtergrond en daardoor zijn er overal op het eiland kapelletjes te zien.


Elafiti eilanden
De Elafiti Eilanden zijn een groep van dertien eilanden ten noordwesten van Dubrovnik.
Het eiland 
Koločep ligt het dichtstbij de stad ongeveer 5 km uit de kust.
De eilanden hebben bij elkaar ongeveer een oppervlakte van 30 km² en ze zijn niet allemaal bewoond.  Verspreid over de eilanden wonen ongeveer 800 mensen en de eilanden zijn auto vrij.

Op het eiland Lopud kunt u een fiets huren en op die manier het eiland verkennen en er is van alles te zien.
Er zijn overblijfselen uit het Romeinse rijk, er staan prachtige oude villa’s, mooie kerkjes afgewisseld met een prachtig landschap. 
Maar ook genieten van een heerlijk terrasje of een souvenirtje scoren in een van de winkeltjes.

Veel mensen bezoeken deze eilanden in combinatie met de stad Dubrovnik.


Kor
čula 
Het eiland staat ook wel bekend als het geboorte-eiland van de befaamde ontdekkingsreiziger Marco Polo; dit is echter niet bewezen.
Kor
čula behoorde in die periode tot de stad Venetië, waar hij ook zou kunnen zijn geboren.
Het feit is wel dat er erg veel inwoners op dit eiland wonen met de achternaam Polo.
In de stad vind je een museum als eerbetoon aan de wereldreiziger.

Korčula is een populair eiland bij toeristen door haar natuurlijke schoonheid het heeft mooie stranden maar ook dichte bebossing.
En het eiland heeft een heerlijke witte wijn die gemaakt is van de pošip en grk druiven. Grk druiven zijn alleen te vinden in de wijngaarden van Lumbarda op Korčula, wat de Grk wijn echt uniek maakt.

Vis
Het eiland vis word ook wel gezien als het verborgen paradijs. Er is nog geen massa toerisme op het eiland te vinden maar het is wel een stuk populairder geworden na de opnames van Mamma Mia 2: Here we go again.
De film crew heeft 24 dagen op het eiland gefilmd.

Vis heeft een prachtige natuur en prachtige verborgen stranden.
Het strand Stiniva is zo'n verborgen strand en je kan er ook alleen maar komen met een boot. Het is verborgen tussen de rotsen wat een heel vrij gevoel geeft.

Ook het eiland Vis heeft een eigen wijn genaamd de Vugava en het is een zeer oud ras, vermoedelijk meer dan 2000 jaar oud.
Ook word er gezegd dat het een verwante afstammeling van de Viognier is maar dat is niet bewezen.
De druif heeft wel erg veel aandacht nodig en moet op het juiste moment worden geoogst om optimaal tot zijn recht te komen.
E-mailen
Info
Instagram